Tajlandia coraz chętniej z roku na rok odwiedzana jest przez Polskich turystów. Ceny wyjazdu są coraz atrakcyjniejsze, a kraj ten przyciąga ze względu na swoją egzotykę, rajskie plaże, wyjątkowe hotele i przepyszne azjatyckie jedzenie. To również miejsce, w którym doświadczymy niezwykłej gościnności lokalnych mieszkańców i skorzystamy z wycieczek, które utkwią nam w naszej pamięci na całe życie.
1. Bangkok
To w tym mieście najprawdopodobniej zacznie się Twoja przygoda z Tajlandią. Wycieczki Tajlandia zazwyczaj rozpoczynają się i kończą w Bangkoku. Dlaczego? Tą metropolie trzeba zobaczyć zarówno w dzień, jak i w nocy. Większość z turystów przeznacza na to miasto zazwyczaj 2 lub 3 dni. I to zupełnie wystarczy, by zobaczyć najciekawsze miejsca i zabytki, przechadzać się uliczkami, skosztować pysznego, ulicznego, azjatyckiego jedzenia i kupić wyjątkowe pamiątki. W Bangkoku prześpimy się w wygodnym i ładnym hotelu w naprawdę atrakcyjnych cenach i zjemy obiad przyrządzony na ulicy przez Azjatkę za niecałe 5 zł. To miasto zaskoczy nas wielkością, światłem, ilością osób na ulicach o każdej porze dnia i nocy oraz ruchem ulicznym.
Będąc w Bangkoku koniecznie warto zobaczyć Wat Pho i Leżącego Buddę. Zapewniam, że to zrobi na zwiedzających największe wrażenie, gdyż bardzo trudno aparatem uchwycić całego Buddę w kadr. Świątynia Wat Pho również zadziwi nas ilością złota, przepychu i bogactwa. To trzeba zobaczyć na własne oczy. Kolejno, należy wybrać się do Pałacu Królewski i Wat Phra Kaew. Najlepiej to miejsce zwiedzić w godzinach porannych, gdyż ilość turystów z całego świata może zaskoczyć nie jednego z nas. Świątynia Szmaragdowego Buddy, która stanowi część tzw. „Royal Palace Complex” stanowi kluczowy punkt programu. To miejsce zachwyca przepychem i różnorodnością. Centralnym punktem kompleksu pałacowego jest Pałac Królewski, pełniący swoją rolę do 1925 roku. Późnym popołudniem warto odpocząć w Dzielnicy Silom i Lumpini Park. Lumpini Park słynie z mnóstwa sportowców, którzy biegają i wspólnie trenują. To również doskonałe miejsce, by odpocząć i nacieszyć się zielenią i wodą w samym centrum zatłoczonego miasta.
2. Niezwykłe wyspy
Tajlandia słynie z ponad 1400 wysp. Wiele z nich pęka w szwach od turystów, hoteli, barów, restauracji i straganów. Wielu turystów stara się jednak unikać przepełnionych i komercyjnych wysp, poszukując swojego raju na ziemi. Dla tych co więc szukają spokoju, relaksu i miejsc nieturystycznych, z pięknymi piaszczystymi plażami, turkusową wodą, bujną zieloną roślinnością, to z pewnością takie wyspy jak: Koh Mook, Koh Kradan, Koh Ngai, Koh Libong, Koh Sukorn, Koh Laoliang będą idealnym miejscem na wypoczynek, relaks i oderwanie się od codziennej rzeczywistości. Wyspy te są prawdziwym rajem, odizolowanym, z piękną przyrodą i krajobrazem, bez tłumów, z ciszą i spokojem. Dodatkowo, piękne i puste plaże, czysta woda, bogata rafa koralowa stanowią idealne warunki do nurkowania i snurkowania. Dodatkowo, można wybrać spośród zróżnicowanych miejsc do zakwaterowania, zróżnicowanych pod względem ceny – każdy znajdzie coś na swoją kieszeń. Od tanich bambusowych chatek, poprzez średniej jakości bungalowy, aż po bardziej ekskluzywne hotele. To co zachwyca Polskich turystów w Tajlandii to na pewno gościnność miejscowych mieszkańców. Wszyscy są tak mili i pomocni, że można się zwrócić z każdym problem i na pewno otrzyma się pomoc. Dodatkowo, transport między wyspami jest bardzo sprawny. Dobrze zaplanować sobie wyjazd w taki sposób, by zwiedzić kilka wysp podczas jednej podróży. Zdecydowanie 10 lub 14 dni na jednej wyspy może okazać się monotonne.
3. Azjatycka kuchnia
Azjatycka kuchnia dla wielu stanowi jedną z najpyszniejszych i atrakcyjniejszych kuchni na świecie. Będąc w Tajlandii koniecznie trzeba spróbować: pad thaia czyli flagowe danie Tajlandii, to smażony makaron z kurczakiem lub z krewetkami, a do tego jajko, tofu, kiełki, orzeszki ziemne, limonka. Na ulicy pad thaia kosztuje około 40-50 bahtów (czyli 5-6 zł), w knajpach kosztuje zwykle 100-150 bahtów; satay – to przekąska, obok której nie można przejść obok – to małe szaszłyki z kurczaka z pysznym sosem orzechowym. Kolejny rarytas to som tam, czyli green papaya sald – sałatka z papai, w zależności od knajpki może być podawana na wiele, różnych sposobów. Ci, co spróbowali tom kha gai, zgodnie twierdzą, iż jest to najlepsza zupka tajska, która kusi dużą ilością mleczka kokosowego, kurczaka i całą masą aromatycznych tajskich dodatków takich jak m.in. trawa cytrynowa, galangal, chili, sos rybny, kaffir, kolendra.
Warto podkreślić, iż nie należy bać się jedzenia ulicznego. Jest ono przepyszne i bardzo tanie. Panie, które je przyrządzają robią to z sercem, dlatego to wszystko smakuje wybornie.
4. Podróżowanie po Tajlandii
Podróżowanie po Tajlandii wcale nie jest skomplikowanie. Z Bangkoku na lotnisko Trang można przylecieć samolotem w około 1,5 godziny. Jest kilka lotów dziennie. Latają tu między innymi: Air Asia, Lion Air i Nok Air. Ceny są bardzo przystępne. Z kolei między wyspami najłatwiej i najtaniej dostać się drogą morską czyli łodziami lub longtail boaty, bilety można kupić na miejscu. Zawsze z łatwością wynajmie się też prywatną łódkę za pośrednictwem hotelu, można też zapytać o to bezpośrednio pana z łódki, który akurat będzie gdzieś na plaży. Dobrym rozwiązaniem wykupienie zorganizowanej wycieczki jednodniową. Na pewno przypływają takie na Koh Kradan i Koh Mook z Koh Lanty.
Tajlandia to kraj pełen sprzeczności, z jednej strony bogactwo i przepych w Bangkoku, z drugiej strony ciężka praca i skromność społeczeństw na wyspach. Ten kraj jednak trzeba zobaczyć na własne oczy. Jego malowniczość, wielobarwność oraz egzotyka oczaruje na pewno nie jednego poszukiwacza przygód. Warto jednak wybrać się do miejsc, które są mniej przepełnione od turystów, by zobaczyć tą prawdziwą, rajską Tajlandię, w której nie ma barów, sklepów i ulic a są za to piękne i szerokie rajskie plaże, cudowne palmy oraz tajemnicze dżungle. Kto wie? Może Tajlandia okaże się świetnym pomysłem na zbliżające się ferie zimowe?