Produkty o niskim indeksie glikemicznym – podstawa diety cukrzycowej

Jedzenie to przyjemność, a cukrzyca nie jest powodem do odmawiania sobie tej przyjemności. Dieta cukrzycowa powinna być zrównoważona i oparta na zasadach zdrowej diety, podobnie jak u osób zdrowych. Po wykryciu cukrzycy wiele osób wpada w panikę, martwiąc się koniecznością wprowadzenia zasadniczych zmian w stylu życia i diecie. Jeśli jednak nie mamy nadwagi lub dodatkowych problemów zdrowotnych, tak naprawdę nie ma powodów do zmartwień. Nie będziemy musieli wykluczać z jadłospisu wszystkich swoich ulubionych potraw z diety. Kluczowy jest umiar i odpowiedni plan.

Ważna rola diety przy cukrzycy

Podejmowanie świadomych decyzji dotyczących tego, co jemy, pomoże nam kontrolować poziom cukru we krwi na podstawie wiedzy o tym, jak organizm reaguje na określone produkty. Zrównoważona dieta na cukrzycę pomoże również obniżyć poziom cholesterolu i ryzyko powikłań związanych z jego wysokim poziomem. Pomimo faktu, że nie ma specjalnego programu żywieniowego dla osób chorych na cukrzycę i osób będących w grupie ryzyka, zawsze możemy skorzystać z informacji o tym, jak różne pokarmy mogą wpływać na poziom cukru we krwi. Najlepszym sposobem na zadbanie o swoje zdrowie przy cukrzycy jest dieta pudełkowa Łódź.

Dieta cukrzycowa i jej podstawy

Dieta cukrzycowa i jej podstawy

Wszystkie pokarmy zawierają trzy główne kategorie składników odżywczych: białka, tłuszcze i węglowodany. Głównym rodzajem składników odżywczych wpływających na poziom cukru we krwi (na poziom glukozy) są węglowodany. Nie jest tajemnicą, że po trawieniu węglowodany zamieniają się w energię potrzebną organizmowi do funkcjonowania. Następnie glukoza dostaje się do krwiobiegu i powoduje wzrost cukru we krwi. Zwykle zaczyna się to dziać już ok. 15 minut po spożyciu posiłku, w zależności od rodzaju i ilości jedzenia. Aby cukier w postaci glukozy przedostał się z krwiobiegu do komórek, dostarczając im energii, potrzebna jest insulina. Ponieważ osoby z cukrzycą typu 1, a czasem również osoby cukrzycą typu 2, muszą przyjmować insulinę, ważna jest znajomość ilości węglowodanów we wszystkich spożywanych pokarmach i napojach. Zdolność do liczenia węglowodanów w jedzeniu pomaga obliczyć dawkę insuliny, którą należy wprowadzić za pomocą zastrzyku lub pompy insulinowej.

Produkty o niskim IG – podstawa diety cukrzycowej

Pacjenci z cukrzycą zauważają, że dieta o niskim indeksie glikemicznym (GI) pomaga obniżyć wahania cukru. Zastąpienie pokarmów o wysokim IG pokarmami o niskim IG pozwala uniknąć nagłego podnoszenia się poziomu cukru we krwi. Żywność o wysokim IG (czyli taka, której powinniśmy unikać) to m.in. biały chleb i produkty z białej mąki, biały ryż i biały makaron, chipsy, popcorn, słodkie napoje, piwo i niektóre owoce. Z kolei produkty o niskim IG są znacznie wolniej wchłaniane przez organizm i nie powodują gwałtownego wzrostu cukru po jedzeniu. Produkty o niskim IG to: zielone warzywa, większość świeżych owoców, mięso, nabiał, ryby, orzechy, nabiał, rośliny strączkowe, produkty z pełnego ziarna i nasiona. Smaczne i zdrowe posiłki może nam dostarczyć catering dietetyczny.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here