Czy da się samodzielnie przygotować smaczną kawę?

0
938

Kawa to nieodłączny element każdego poranka dla wielu z nas. Jej smak nie tylko dodaje energii, ale również kojarzy się z przyjemnością i chwilą dla siebie. Duża część osób posiada w domu własny ekspres, za pomocą którego przygotowuje swój ulubiony napój. Jednak pomimo znacznego rozpowszechnienia ekspresów do kawy, spore grono nadal pozostaje zwolennikami tzw. zalewajki, czyli mielonej kawy, zalewanej gorącą wodą. Jest to dość prosty i szybki sposób, ale za to bardzo łatwo popsuć efekt, jeśli nie zastosujemy się do pewnych szczegółów. Kluczowe mogą okazać się odpowiednie ziarna, wypalane w sprawdzonej palarni. Na stronie internetowej https://coffeeandsons.pl/wloska-robota znajdziemy świetną kawę, której uniwersalny smak z pewnością przypadnie nam do gustu!

Jak przygotować najlepszą kawę we własnym domu?

Wiele krajów przyjęło picie kawy jako element swojej kultury i tradycji. Przykładowo w Etiopii, uważanej za jej ojczyznę, cały proces przygotowywania kawy traktowany jest jako swoisty rytuał. W wielu polskich domach poranne picie kawy również stało się pewnego rodzaju rytuałem. Co zrobić, aby ten zwyczaj stał się dla nas jeszcze przyjemniejszy? Osoby, które nie posiadają ekspresu, często decydują się na zaparzanie zmielonych ziaren kawy gorącą wodą. Tak przyrządzona kawa nazywana jest powszechnie „zalewajką”. Wielu z nas nie docenia tej metody, co może wynikać ze złego sposobu zaparzania. Najważniejszą kwestią jest wybranie odpowiednich ziaren, które zmielimy dopiero przed samym parzeniem. Jedną z kaw, które warto polecić, jest „włoska robota”. Jej niska kwasowość, delikatna słodycz i goryczka to genialna opcja dla każdego miłośnika tego napoju. Co istotne nie jest ona aromatyzowana, a jej przyjemny smak to kwestia specyfiki ziaren oraz sposobu wypalania. „Włoska robota” to najwyższej jakości mieszanka arabiki i robusty, która zachwyca nawet najbardziej wymagające kubki smakowe!

Dobra kawa krok po kroku

Jeśli zdecydujemy się na wybranie „włoskiej roboty”, połowę sukcesu mamy za sobą! Bardzo istotne jest jednak, aby kawa, którą zalejemy nasz napar nie była wrząca lecz podgrzana do ok. 90 stopni. Taka temperatura pozwoli na wydobycie tego, co najlepsze z ziaren. Do szklanki wsypujemy 2 łyżeczki kawy, zalewamy wodą i pozostawiamy do zaparzenia na 2-5 minut. Następnie możemy kawę zamieszać i dodać ulubionych dodatków takich jak cukier.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here